RECEPT

Marinerad och grillad flankstek

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 1 kg flankstek

  • 2 msk olja

  • 1 msk soya

  • 1 msk sesamolja

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • 1 tsk rökt paprika

  • 1 tsk chili flakes

  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Blanda olja, soya, sesamolja, vitlök, paprika, chili flakes och salt i en skål. Lägg flanksteken i marinaden och låt stå i kylskåpet i minst 1 timme, eller över natten för bästa resultat.
  • Värm grillen till mediumhög värme. Grill flanksteken i 5-6 minuter på varje sida, eller tills den har en innertemperatur på 60-65°C för medium.
  • Låt flanksteken vila i 5 minuter innan du skär den i tunna skivor mot fibrerna.
  • Servera med valfria tillbehör som ris, sallad eller grillade grönsaker.

Krämig pastagrädde med fläskfilé

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 400 g fläskfilé

  • 1 gul lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 morot, finhackad

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 msk smör

  • 3 dl grädde

  • 200 g färsk pasta, tillagad enligt paketet

  • Salt och peppar

  • Revet parmesanost, till servering

Instruktioner

  • Skär fläskfilén i tunna skivor och krydda med salt och peppar.
  • Värm en stekpanna med smör på mediumhög värme. Lägg i fläskfiléskivorna och stek tills de är genomstekta, cirka 3-4 minuter på varje sida.
  • Ta ut fläskfilén och lägg åt sidan.
  • Lägg i lök, vitlök, morot och timjan i pannan och stek tills löken är mjuk, cirka 5 minuter.
  • Häll i grädden och låt koka upp. Sänk värmen och lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Låt småkoka i 5 minuter eller tills såsen har tjocknat.
  • Blanda den färdiga pastan med såsen och servera med parmesanost.

smakrik hamburgare med färs på grillen

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 500 g hamburgefärs

  • 1 msk Worcestershiresås

  • 1 msk senap

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk vitpeppar

  • 4 hamburgerbröd

  • 4 skivor ost

  • 4 blad Romaine sallad

  • 1 rödlök, skivad

  • 2 tomater, skivade

  • Ketchup och senap, till servering

Instruktioner

  • Blanda färsen med Worcestershiresås, senap, salt och vitpeppar i en skål. Forma färsen till fyra jämna biffar.
  • Värm grillen till mediumhög värme. Grill biffarna i 3-4 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta.
  • Lägg på en skiva ost på varje biff de sista minuterna av griljeringen.
  • Grill hamburgerbröden tills de är gyllenbruna.
  • Placera en biff på varje bottenbröd. Toppa med sallad, rödlök, tomato och ketchup och senap efter smak. Placera översta brödet på toppen och servera genast.

Grillade lammracks med rostad vitlök och spenat

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 2 lammracks

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/2 dl citronsaft

  • 1 msk timjan

  • Salt och svartpeppar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 200 g spenat

Instruktioner

  • Blanda olivolja, citronsaft, timjan, salt och svartpeppar i en skål och gnid in lammracken med marinaden.
  • Låt lammracken marinera i kylskåp i minst 1 timme eller över natten.
  • Skär vitlöken i tjocka skivor och bryn i olivolja i en stekpanna på medium-hög värme tills den blir gyllenbrun.
  • Grill lammracken på medelvärme i grillen eller på en grillpanna tills den når önskad känsla.
  • Låt lammracken vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.
  • Krama ut vitlöksklyftorna och blanda med spenat i en skål.
  • Servera lammracken med rostad vitlök och spenat.

Grillad oxfile med rostade rotfrukter och timjansmör

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 1 kg oxfile

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1 rödlök

  • 1 morot

  • 1 palsternacka

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk torkad timjan

  • 100 g smör

  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Låt oxfilén ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter innan den ska grillas.
  • Rör ihop olivolja, salt och svartpeppar i en skål och gnid in köttet med marinaden.
  • Skär lök, morot och palsternacka i tjocka skivor.
  • Bryn rotfrukterna i olivolja i en stekpanna på medium-hög värme tills de blir gyllenbruna.
  • Smält smöret och rör i timjan och salt och svartpeppar.
  • Grillköttet på medelvärme i grillen eller på en grillpanna tills det når önskad känsla. Överkörd oxfile ska ha en kärna på ca 55 grader för medium.
  • Låt köttet vila i minst 10 minuter innan du skär upp det.
  • Servera oxfilén med rostade rotfrukter och timjansmör.

Marinerad kycklingfile med quinoasallad och avokadodressing

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 4 kycklingfileer

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/2 dl citronsaft

  • 2 msk honung

  • 1 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk torkad timjan

  • Salt och svartpeppar

  • 1 1/2 dl quinoa

  • 2 dl vatten

  • 1 rödlök

  • 1 röd paprika

  • 1/2 dl hackade soltorkade tomater

  • 1/2 dl hackade nötter (valfri)

  • 1/2 dl hackad färsk basilika

  • 1 avokado

  • 1/2 dl creme fraiche

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 msk citronsaft

  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Börja med att marinera kycklingfiléerna. Blanda olivolja, citronsaft, honung, paprikapulver, timjan, salt och svartpeppar i en skål.
  • Lägg kycklingfiléerna i marinaden och låt dem marinera i kylskåp i minst 1 timme eller över natten.
  • Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen.
  • Skär rödlöken och paprikan i små tärningar.
  • Blanda quinoa, rödlök, paprika, soltorkade tomater, nötter och basilika i en skål.
  • Vispa ihop avokadodressingen genom att mixa avokado, creme fraiche, olivolja, citronsaft, salt och svartpe

Nötfärsgulasch med potatis och grönsaker

Portioner

4

portioner
Prep tid

30

minuter
Tillagningstid

2

timmar 

Ingredienser

  • 500 g nötfärs

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 1 röd paprika

  • 1 zucchini

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk paprikapulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 dl rött vin

  • 2 dl vatten

  • 2 msk soja

  • Salt och svartpeppar

  • 750 g skalade potatisar

  • 1 dl hackade gröna linser

Instruktioner

  • Skala och hacka löken och vitlöken. Skär morötterna, paprikan och zucchinin i små tärningar.
  • Bryn nötfärsen i olivolja i en stor gryta tills den får färg.
  • Tillsätt lök, vitlök, morötter, paprika och zucchini till grytan och fräs allt tillsammans i några minuter.
  • Tillsätt paprikapulver, spiskummin, timjan och oregano till grytan och rör om.
  • Tillsätt tomatpuré, rött vin, vatten och soja till grytan.
  • Låt grytan sjuda på låg värme tills köttet är mört och såsen har tjocknat, cirka 1,5-2 timmar.
  • Salta och peppra gulaschen efter smak.
  • Koka potatisarna i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20-25 minuter.
  • Tillsätt hackade gröna linser till gulaschen de sista 10 minuterna av tillagningstiden.
  • Servera gulaschen med kokta potatisar och eventuellt lite tzatziki eller creme fraiche på sidan. Njut!

Grillad ryggbiff med krämig senapsås och sommarsallad

Portioner

4

portioner
Prep tid

20

minuter
Tillagningstid

25

minuter

Ingredienser

  • 1 kg ryggbiff

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 msk honung

  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl vispgrädde

  • 2 msk olivolja

  • Salt och svartpeppar

  • 1 salladslök

  • 1 gurka

  • 1 röd paprika

  • 1 dl soltorkade tomater

  • 1/2 dl hackade oliver

  • 1/2 dl hackad persilja

Instruktioner

  • Börja med att sätta på grillen eller hetta upp en grillpanna på medium-hög värme.
  • Blanda dijonsenap och honung i en skål och pensla biffen med blandningen på båda sidor.
  • Salta och peppra biffen på båda sidor.
  • Grilla biffen i 3-4 minuter på varje sida tills den har den önskade stekgraden.
  • Låt biffen vila i 5 minuter innan du skär den i tunna skivor.
  • Rör ihop creme fraiche, vispgrädde och dijonsenap i en skål till senapsåsen.
  • Skiva salladslöken och gurkan och skär paprikan i små tärningar.
  • Blanda grönsakerna med soltorkade tomater, oliver och persilja i en salladsskål.
  • Ringla över lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar.
  • Servera den grillade ryggbiffen med den krämiga senapsåsen och sommarsalladen. Njut!