Nötkött

Oxkind

Oxkind är en detalj som inte är speciellt lätt att hitta i vanliga butiker men är på framfart. Den tillagas flitigt av kockar och syns mycket på restauranger. Kindens muskelstruktur är grövre och behöver därför lite längre tid under tillagningen, men blir otroligt mör och saftig efter det.

Högrev

Högreven är en populär detalj som sitter på djurets främre del av ryggen framför entrecôten och innehåller mycket insprängt fett vilket gör den fantastiskt smakrik. Högreven är en detalj som jobbat lite hårdare under djurets levnad och har därför en grövre muskelstruktur vilket gör att den kräver längre tid under tillagningen och lämpar sig därför till grytor, långkok och ugn, men också att mala ner till färs. Högrevskärnan är partiet precis innan muskeln övergår till entré.

Entrecôte

Entrecôten sitter i mitten av djurets ryggparti och är en av de populäraste nötdetaljerna. Köttet är mycket mört och innehåller lite mer insprängt fet vilket gör den väldigt saftig och smakrik. Entrecôten är vanlig att grilla/steka i skivor men är också populär att göra i ugn som rostbiff.

Ryggbiff

Ryggbiffen sitter längst nötkreaturets ryggrad och tillhör biffstocken som går att stycka på flera vis. Det utskurna delen utan ben kallas för ryggbiff, behåller man benet får man en clubstek och om skivar hela biffstocken på mitten får man med filédelen vilket gör den till den eftertraktade grilldetaljen T-benstek (dubbelbiff).

Oxfilé

Oxfilén är en liten detalj som sitter på insidan av nötkreaturets ryggrad. Den klassas som den lyxigaste detaljen bland ädeldetaljerna och är på så vis det dyraste nötköttet. Då muskeln varit vilande under nötdjurets uppväxt har den små muskelfibrer vilket gör den den otroligt mör och fin.

Rostbiff

Rostbiffen sitter vid ryggslutet mellan biffen och lilla fransyskan. Den består av två delar som benämns rostbiffhjärta eller rostbiff.

Rostbiff är en lättlagad, exklusiv och fettsnål nötdetalj. Tillaga köttet på en låg temperatur för att få en jämn och rosa snittyta, så kallad fransk rostbiff.

Den mindre biten kallas rostas eller rostbiffslock ur vilket man kan stycka Charlottensteken. Detaljen har grova fiber med mycket smak och är väl värd att prova på grillen.

Ytterlår och innanlår

Ytterlåret sitter på utsidan av djurets lårparti och används till att göra rumpstek och grytstek. Rumpsteken sitter i spetsen och är en underskattad detalj som inte syns speciellt mycket i vanliga butiker, men har varit en rolig och populär detalj hos oss. Rumpsteken är lite mörare och vi levererar den både skivat och i bit med kappa vilket sätter mycket saftighet och smak. Grytstek behöver lite mer tid i tillagningen och gör sig mycket fint som stek i ugn.

Innanlåret använder vi till att göra dem populära detaljerna pepparbiff och lövbiff. Innanlåret är en mager detalj med små muskelfibrer vilket gör den mör. Pepparbiffen är rullad i en härlig pepparkrydda och skivad i tjockare biffar som steks precis som annan typ av biff, medans lövbiffen skivas platt och tunt och gör sig bra för bl.a. rullader.

Oxsvans

Oxsvansen kommer från nötkreaturets svans och säljs i breda skivor med ben. Det är en detalj med mycket smak vilket gör att den passar utmärkt för grytor och långkok.

Rulle

Rullen en detalj med lite mer bindväv och grövre muskelfibrer vilket gör det lite hårdare och kräver därför mer tillagningstid på lägre temperatur för att bli mör. Den går att använda till bland annat sjömansbiff, tjälknöl, koka eller göra en stek i ugn på.

Fransyska

Fransyskan sitter vid nötkreaturets rygg- och magparti och går att stycka ner till mindre stekar då det är flera muskler som sitter ihop. Fransyskan är en populär detalj som ofta används i grytor eller som stek i ugn då den behöver lite längre tillagningstid för att bli mör.

Flankstek

Flanksteken är en detalj som är brukar vara populär på sommaren då den lämpar sig väl för grillen. Flanksteken sitter vid nötkreaturets magparti och är väldigt mör. Den går även bra att göra i ugn på låg värme eller bräsera.