Lammkött

Lammentrecôte

Lammentrecôte är lammets främre ryggparti och är precis som nötdetaljen ett välmarmorerat köttstycke som är både mört, saftigt och smakrikt. Vanligast är att skiva ner och grilla/steka men går också att steka hel i ugn.

Kotlettrad

Kotlettraden är lammets mittparti av ryggen och klassas som den finaste delen på djuret. Utav kotlettraden finns en mängd olika detaljer att stycka ur. Av den främre delen brukar man göra lammracks medans den bakre delen skivas rätt av och kallas då lammkotletter. Putsar man ur köttet så får man fram ytterfilén. Gemensamt för alla delar är att de är mycket möra och kräver inte speciellt lång tillagningstid. Ytterfilén behöver bara brynas runt om och eventuellt stekas vidare på låg värme i ugnen för önskad innertemperatur.

Innerfilé

Innerfilén är en liten och mycket mör detalj på lammet. Den sitter precis under kotlettraden och har en smal samt avlång form. När man tillagar innerfilén är det viktigt att göra de snabbt på hög värme för att få en brynt yta men mör och råsa insida. Det är också gott att göra carpaccio på innerfilén. Skiva den då tunt rå alternativt hastigt brynt.

Lammstek

Lammsteken är lammets lårparti och innehåller flera muskler som är sammanbundna och kan precis som nöt och fläsk styckas ner till alla detaljer anatomiskt. Då får man flera småstekar som är goda att tillaga i ugnen. Vanligast är att man behåller steken som den är och tillagar den hel i bit med eller utan ben. Det går också att skiva den och grilla/steka bitarna.

Tunnbringa

Tunnbringan sitter vid lammets magparti och är en platt och bred detalj som går att använda på olika sätt. Den är trevlig rulla ihop fylld med örter och binda ihop för att steka i ugn eller bräseras. Vanligt är också att man maler ner den till färs.

Lammbringa

Lammbringan är djurets bröstparti och har hög fetthalt. Eftersom muskelsktrukturen är lite gröve behöver det lite mer tid i tillagningen. Vanligt är att koka eller steka i ugn under en lång tid, men detaljen används oftast till färs. Om man behåller benet kan man såga ner den till revbenspjäll och grilla under lång tid.

Bog

Bogen sitter vid det övre partiet på lammets framben. Bogen är en relativt mör detalj som går att tillaga på olika sätt. Det går bra att göra en stek i ugn på hela detaljen. Då detaljen har både ben och mycket fett är den mycket smakrik och saftig. Det är även gott att skiva bogen och grilla.

Lägg

Lammlägget sitter på lammets mittparti av alla benen. Det är en detalj med mycket smak då den innehåller både ben och rikligt med fett. Muskelstrukturen är grov vilket gör att den kräver lite mer tid i tillagningen och lämpar sig på så vis för långkok. Ge den tid så tills köttet släpper från benet så får du ett mycket mört och gott resultat.