Fläskkött

Griskind

Griskinden är en saftig och smakrik detalj som blir mycket mör när den får lite mer tid i tillagningen. Kinden har blivit mer populär på senare tid, och är en favorit bland många kockar i landet. Koka den i fett på låg temperatur under lång tid så får du ett mycket härligt resultat.

Karré

Karrén är grisens främre ryggparti har sitter precis innan kotlettraden. Denna detalj innehåller mycket insprängt fett vilket ger mycket smak och saftighet till köttbiten. De vanligaste man använder karrén till är att grilla den i skivor eller göra pulled pork.

Kotlettrad

Kotlettraden sitter i mittpartiet av grisens rygg och går att stycka ner till flera olika styckesdetaljer. Antingen styckar man ner kotlettraden i skivor med eller utan ben och kallas då för fläskkotlett, eller så kan man stycka ut mittpartiet som då kallas för ytterfilé eller fläskhare som är mer mager och mör.

Fläskfilé

Fläskfilén är den allra möraste och exklusivaste biten på grisen. Det är en välkänd detalj som brukar ha ett lågt pris i storköpen. Eftersom det är så liten del på djuret och vi jobbar mer småskaligt och ekologiskt finns det inte så mycket av den, därefter får den också ett högre pris hos oss. Filén är en detalj som inte borde ätas till vardags utan vid tillfällen man vill unna sig något extra gott. Då får vi också ett mer hållbart konsumerande.

Rostbiff

Rostbiffen sitter vid grisens bakre ryggparti och går att använda på många olika sätt. Det är en mör detalj som går att skiva och steka som skinbiffar, göra som stek i ugnen men går också att skiva till schnitzel.

Ytterlår och innanlår

Ytterlåret är ett ganska mört och magert kött som går att tillaga på flera vis. Det går att skiva tunt till rullader, skiva till lite tjockare skinkschnitzlar som är goda på grillen eller göra som en stek i ugnen. Innanlåred sitter på insidan och är lårets möraste del. Även den detaljen har flera användningsalternativ och är vanligt att skiva till skinkbiffar eller använda som en stek.

Rulle

Rullen är en rund och fin detalj som sitter på lårets baksida. Då detaljen är mör går den att använda ungefär som en fläskfilé. Vanligt är att skiva till medaljonger eller att tillaga hela rullen som stek i ugnen.

Fransyska

Fransyskan sitter vid lårets främre lårparit och är en detalj som kräver lite mer tid i matlagningen. Den är vanlig att göra som skinkstek i ugnen och eftersom den består av fyra muskler tätt sammanbundna är det bra binda ihop den i tillagningen så den inte faller isär.

Sida

Sidan är en stor detalj som sitter på grisens nedre mittparti och är rik på fett vilket gör den otroligt smakrik. Den har många olika användningsområden och är vanlig att använda för att göra bacon, sidfläsk och spade ribbs.

Bog

Bogen sitter vid det övre partiet på grisens framben och går att stycka ner för flera olika användningsområden. Det finare muskelpartiet kallas för picnicbog är god att skiva tunt för rullader eller schnitzel, skiva tjockare för biffar som passar utmärkt på grillen eller att använda hel som stek i ugn.

Lägg (fram och baklägg)

Lägget sitter på grisens mittparti av grisens alla ben. Det är en grövre detalj med hög fetthalt och kräver lite mer tid i tillagningen, men ger ett otroligt smakrikt och mört resultat efter det. Vanliga användningsområden är att göra som stek i ugn, rimma eller till gryta.