Beef Bourguignon
Beef Bourguignon är en klassisk fransk gryta som lyfter fram det bästa av högkvalitativt kött. Med sina rika och mustiga smaker är den perfekt både för en mysig vardagsmiddag och en festlig bjudning. Receptet räcker till 4–6 portioner.
Ingredienser:
1 kg Kött på Riktigt högrev, skuret i 4 cm stora bitar
200 g rökt sidfläsk, tärnat
3 msk vetemjöl
3 msk smör
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 gula lökar, skurna i klyftor
3 morötter, skivade
250 g champinjoner, halverade
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin (helst fylligt och fruktigt, som en Pinot Noir)
3 dl nötbuljong
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
Färsk persilja, hackad, för garnering
Instruktioner:
1, Stek sidfläsket:
Hetta upp en gryta med olivolja. Stek sidfläsket tills det är gyllene och krispigt. Ta upp det och lägg åt sidan.
2, Bryn köttet:
Salta och peppra högreven. Vänd det i vetemjöl för en fin stekyta. Bryn köttet i omgångar i samma gryta, tills det är gyllenbrunt. Ta upp och lägg åt sidan.
3, Fräs grönsakerna:
Smält smör i grytan och fräs lök, vitlök och morötter tills de mjuknar. Tillsätt champinjonerna och låt dem steka några minuter.
4, Bygg smaken:
Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut. Lägg tillbaka köttet och sidfläsket i grytan. Häll i rödvinet och låt det koka upp i 5 minuter för att reducera alkoholen.
5, Tillsätt buljong och kryddor:
Häll i nötbuljongen, lagerblad och timjan. Sänk värmen och låt grytan sjuda på låg värme i 2–3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Rör om då och då och tillsätt mer buljong om det behövs.
6, Servering:
Strö över färsk persilja innan servering. Servera med potatismos, kokt potatis eller ett gott bröd att doppa i såsen.